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Dear Ms. Lash: 

You have asked whether the open meetings law requires that 
minutes be kept of village advisory committee meetings, and 
if not, whether any other statutes require that minutes be kept 
of the advisory committee meetinqs. 

T h e  answer Lu buL11 quesLiurls  i s  110. The open meetings 
law only requires that motions and roll call votes be recorded. 
The statute that defines the duties of the village clerk requires 
the clerk to record the minutes of meetings of the village board 
of trustees, but there is no mention of the village's advisory 
committees. See sec. 61.25,  Stats. 

If minutes are not required, you ask whether the governing 
body has any requirement to preserve for public inspection what 
happened at the meeting, and if so, whether a tape recordinq 
of the meeting would suffice. 

Again, as a governmental body, the committee must record 
motions and roll call votes. Section 1 9 . 8 8 ( 3 )  of the Wisconsin 
statutes requires that the motions and roll call votes be 
recorded, preserved and open to public inspection to the extent 
required in the public records law. Under the public records 
law, a recording is considered a record and is subject to the 
requirements of that law. See sec. 1 9 . 3 2 ( 2 ) ,  Stats. Therefore, 
the requirement to record motions and roll call votes would 
be satisfied if they were recorded and preserved on a tape 
recordinq. 

Finally, you ask what is meant by section 1 9 . 8 8 ( 2 )  which 
provides: "Except as provided in sub. ( 1  ) in case of officers, 
any member of a governmental body may require that a vote be 
taken at any meeting in such a manner that the vote of each 
member is ascertained and recorded." 

This subsection means that except for election of officers 
of the governmental body, which can be conducted by secret 
ballot, when any other vote is taken a single member can by 
his or her request require that the vote be taken in such a 
manner that the vote of each member is recorded. In other words, 
a show of hands where the vote of each person was not recorded 
would usually not be permissible; it would normally not be 
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permissible to conduct a voice vote of ayes and nayes. These 
methods would be permissible if the voting result was unanimous 
and minutes recorded who was present for the vote. If at least 
one member of the body requests it, the vote of each member 
must be identified, recorded and preserved. 

Sincerely, 
/ i 

Attorney General 
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